مانند هر محصول یا خدمت دیگری، تاریخچه منوی استارت ویندوز نیز جالب و پر ارزش است. در طول سالها، منوی استارت با پیشرفتهای ویندوز همگام شده و تغییرات مهمی را تجربه کرده است. اینجاست که ما میخواهیم از ابتدا شروع کنیم و تا ویندوز ۱۱ که آخرین نسخهی ویندوز است، تاریخچهی منوی استارت را برای شما بسراییم.
۱) تولد منوی استارت ویندوز
مایکروسافت منوی استارت را به کنار ویندوز ۹۵ معرفی کرد. تا آن زمان، کاربران برای دسترسی به برنامههای خود از Program Manager استفاده میکردند. شما میتوانید نگاهی به نخستین نسخه منوی استارت ارائه شده توسط مایکروسافت در تصویر زیر بیندازید. این نسخه بسیار ساده و کم حجم بود و تنها موارد اساسی را پوشش میداد. در آن زمان، منوی استارت تنها یک نقش دستیار و راهنمایی را برای کاربران داشت.
نسخهی اولیه منوی استارت در ویندوز ۹۵ بسیار ساده و تمیز بود و فقط موارد مورد نیاز را شامل میشد. این منو شامل گزینههایی مانند “Shut Down” (خاموش کردن) و “Find” (یافتن) بود که در آن زمان جذابیت داشتند. همچنین دسترسی به تنظیمات بسیار سادهتر شده بود. برخی گزینههای دیگر مانند “Help” (راهنما) و “Run” (اجرا) کمتر مورد توجه بودند.
با معرفی منوی استارت، افراد به جای وقت گذراندن در Program Manager، از مزایای سادگی و آسانی استفاده از ویندوز لذت میبردند. این تغییرات با ترکیب سازماندهی بهتر برنامهها و فایلها به همراه نمایش آیکونهای واضحتر هر برنامه، تجربه کاربری را بهبود بخشید.
در دهه ۱۹۹۰، کامپیوترها هنوز در حال جاگیری در جامعه و جذب توجه عموم نبودند. اما معرفی منوی استارت با انتشار ویندوز ۹۵، به تازگی کاربران را به دنیای کامپیوتر معطوف کرد. امکان دسترسی آسان به امکانات مختلف با استفاده از منوی استارت، یک انقلاب مهم در تاریخ کامپیوترهای ویندوزی به حساب میآمد.
۲) همگامسازی منوی استارت ویندوز ۹۸ و ۲۰۰۰ با اینترنت
نخستین نسخه از منوی “شروع” در ویندوز، در نسخههای بعدی سیستمعامل ویندوز، از جمله ویندوز ۹۸ و ویندوز ۲۰۰۰، تکرار شد. در طول زمان، به این منو امکانات جدیدی اضافه شد، از جمله دسترسی به “ابزارهای مدیریتی” و “اسناد من”. در این مسیرها تغییراتی اعمال شد که باعث شد “شروع” ویندوز تطابق بیشتری با نیازهای کاربران داشته باشد.
یکی از ویژگیهای جالب در آن زمان این بود که میتوانستید بخش “مورد علاقهها” از مرورگر اینترنت اکسپلورر را به منوی “شروع” اضافه کنید. این امکان برای کاربرانی که به اینترنت علاقه داشتند، بسیار جذاب بود.
با گذر زمان، استفاده از اینترنت از اهمیت بیشتری برخوردار شد و ویندوز همیشه تلاش کرد تا منوی “شروع” را با اینترنت هماهنگ کند. این تغییرات، تجربه کاربران را بهبود داد و ارتباط آنها با اینترنت را تقویت کرد.
۳) منوی استارت ویندوز، یک توسعهی سریع را در ویندوز XP تجربه میکند
سپس، با عرضه ویندوز XP، تغییرات بزرگی در منوی “شروع” اعمال شد. در ویندوز XP، منوی “شروع” دیگر دو ستون نداشت و به ستون واحدی تبدیل شد. این تغییرات باعث شد تا کاربران بیشتری به امکانات ویندوز دسترسی پیدا کنند و تجربهی کار با ویندوز بهبود یابد.
از دیگر مواردی که توجه افراد زیادی را به خود جلب کرد، وجود دو گزینهی Turn Off Computer و Log Off به صورت جداگانه بود. این منوی استارت در کنار سادگی، اکثر موارد مورد نیاز کاربران ویندوز XP را برای آنها فراهم میکرد. در نهایت شما به مواردی همچون My Computer و Control Panel نیز از طریق منوی استارت دسترسی داشتید. احتمالا میدانید که ویندوز ۷ بعد از ویندوز XP عرضه شد.
بخش منوی استارت ویندوز ۷ را اکثر ما به یاد داریم. اولین تفاوت آن با نسخههای قبلی خود، زیباتر شدن گزینههای مرتبط با Shut Down بود. نوار جستجو نیز جای مختص به خود را در این منو دارد و نسبت به آیکون قبلی خود بسیار زیباتر و البته کاربردیتر شده است تا کاربران را به استفاده از این بخش ترغیب کند.
در حین آغاز ایدهی پین کردن فایلها و برنامهها در منوی استارت، تغییراتی شروع شد که سریعاً در سایر بخشهای ویندوز نیز جا افتاد. به عنوان نمونه، در تصویر بالا، نرمافزار پاورپوینت ۲۰۱۰ به منوی استارت افزوده شد و کاربران دیگر نیاز نداشتند هر بار به آن دسترسی پیدا کنند. هدف این تغییرات، سادهتر و جذابتر کردن تجربه استفاده از رایانه بود.
۴) یک گام به عقب برای منوی استارت ویندوز
منوی استارت ویندوز نیز همیشه در حال تکامل نبود و گاهی به عقب حرکت میکرد. معاونت مایکروسافت متوجه نشده بود که ویندوز ۸ نیز یکی از مواردی است که کاربران توجه چندانی به آن نکردند و در معرض انتقادهای زیادی قرار گرفت. با وجود تغییرات چشمگیر و شاید جذاب، منوی استارت دیگر توجه کافی را جلب نمیکرد.
در ویندوز ۸، منوی استارت دیگر به همان شکل قبلی نبود و فقط یک بخش کوچک از صفحه نمایش را اشغال نمیکرد. این اقدام موجب سردرگمی بسیاری از کاربران شد، زیرا زمانی که بر روی آن کلیک میکردند، کل صفحه نمایش پر میشد. همچنین، آیکونهای مرتبط با برنامهها به گونهای بزرگ بودند که به جای کمک به کاربران، آنها را بیشتر گیج میکردند. تعداد زیاد موارد موجود در منوی استارت هم نه تنها مفهومی نداشت، بلکه مزاحمتی بزرگ برای کاربران بود.
یکی از نقاط ناکارآمد و ناراضیکننده ویندوز ۸، حذف منوی استارت بود. این تغییر به معنای آزمون کنارگذاشتن سیستم عامل قدیمی مایکروسافت بود، که تا آن زمان معمولاً در مرکز کاربران قرار داشت. اما با ورود ویندوز ۸ به بازار، منوی استارت که به معنای اینترفیس شناخته شده و دوستداشتنی ویندوز بود، به نظر میرسید که به طور کامل پاک شده است.
کاربران ناراضی از این تصمیم بودند زیرا با وجود اصلاحات ویژه ویندوز ۸، ویژگیهای مورد علاقهشان را از دست داده بودند. در نتیجه، آنها در معرض یک رابط کاربری غیرمعمول و بدون دسترسی سریع به ابزارهای مورد نیاز خود قرار گرفتند. این تغییر نه تنها باعث نارضایتی کاربران شد، بلکه بسیاری از آنها را از ویندوز ۸ دورانداخت.
با این تصمیم، ویندوز ۸ نه تنها نتوانست کاربران قدیمی خود را حفظ کند بلکه از دست خود این نقطه قوت را نیز از دست داد.
۵) مایکروسافت منوی استارت را اصلاح میکند
بسیاری از کاربران ویندوز ۸ از تغییراتی که در منوی استارت اعمال شده بود ناراضی بودند. این تغییرات باعث حذف منوی استارت در ویندوز ۸ شده بود و به جای آن یک صفحه شلوغ با آیکونهای بزرگ و حذف گزینههای منوی استارت ظاهر شد. این تغییر باعث شد کاربران از استفاده آسان و سریع از ابزارهای مورد نیاز خود محروم شوند. این تصمیم نه تنها نارضایتی کاربران را افزایش داد، بلکه بسیاری از آنها را از ویندوز ۸ دورانداخت.
با ورود به ویندوز ۸.۱، مایکروسافت تلاش کرد تا تغییرات معنیداری در منوی استارت ایجاد کند تا کاربران را راضی نگه دارد، اما این تغییرات به اندازه کافی موفق نشدند. به عبارت دیگر، کاربران هنوز به تغییرات ناراضی بودند و مایکروسافت نتوانست آنها را در ویندوز ۸.۱ جذب کند.
با ورود ویندوز ۱۰، مایکروسافت تصمیم گرفت تا تغییرات اساسیتری در منوی استارت ایجاد کند تا دوباره کاربران را به این بخش علاقهمند کند. منوی استارت در ویندوز ۱۰ ترکیبی از منوی استارت در ویندوزهای ۷ و ۸ است. این تغییرات منجر به حفظ سادگی و همچنین ارائه ابزارها و برنامهها به کاربران در یک رابط زیبا شده است. همچنین، اندازه آیکونها به طور کاملاً منطقی انتخاب شده است.
در مورد گزینههای خاموش شدن نیز تغییرات ایجاد شده است و آنها به گوشهی سمت چپ پایین با یک علامت منطقی منتقل شدهاند. مایکروسافت تصمیم گرفته تا اصول تکراری را در نشان دادن تعداد محدودی از برنامهها و فایلها در منوی استارت رها کند و به جای آن همه چیز را در قالب یک فهرست طولانی و دسترسیپذیر به کاربران ارائه دهد.
۶) مایکروسافت منوی Start را مختص به ویندوز ۱۱ دوباره طراحی کرد
به تغییرات اعمال شده در منوی استارت ویندوز ۱۱ توجه کنید. در ویندوز ۱۰، کادر جستجو به صورت جداگانه در منوی استارت قرار داشت، اما در ویندوز ۱۱، این کادر به صورت یک بخش جداگانه در صفحه اصلی ویندوز و در کنار دکمه استارت قرار گرفته است.
مایکروسافت به منظور معرفی بهتر این بخش به کاربران و همچنین ارائه یک تجربه استفاده راحتتر، عبارت “Type here to search” را روی این کادر قرار داده است. این تغییرات باعث شده است که منوی استارت در ویندوز ۱۱ مجدداً جلب توجه کاربران شود و مایکروسافت نیز از این تغییرات راضی باشد.
بخش Recommended نیز به عنوان یک افزونه جدید به منوی Start ویندوز ۱۱ افزوده شده است. این بخش به شما فهرستی از فایلها و برنامههایی که اخیراً با آنها کار کردهاید را نمایش میدهد. اگر بخواهیم این بخش را با منوی Start ویندوز ۱۰ مقایسه کنیم، میتوان آن را مشابه یک لیست از آخرین فایلها و برنامههای باز شده توسط شما تصور کرد. این تغییرات جدید در منوی Start ویندوز ۱۱ باعث جذابیت بیشتر این منو در میان کاربران شده و بسیاری از افراد از این بهبودها را استقبال میکنند.
به همین ترتیب، منوی Start در ویندوز همچنان میتواند به عنوان یکی از عناصر مهم ویندوز مورد توجه کاربران باشد و در طی سالها به تغییرات و بهبودهای متعددی از جمله افزودن بخشهای جدید، تغییر طراحی و ارائه تجربه بهتر برای کاربران، ارتقا یابد.
منوی استارت ویندوز همراه با فراز و نشیبهای زیاد
هدف اصلی این مقاله بود که تاریخچه منوی استارت در ویندوز را از نسخه ۹۵ تا ویندوز ۱۱ به صورت جامع مورد بررسی قرار دهد. در این مسیر، تمام جزئیات مهم و اساسی این قسمت از ویندوز را بررسی کرده است، با هدف ارائه تحلیلی شفاف و بیطرفانه. نقاط قوت و ضعف مایکروسافت در توسعه منوی استارت در هر نسخهی ویندوز شناسایی شدهاند.
بدون شک، نظرات و ترجیحات در مورد منوی استارت ویندوز ممکن است متنوع باشند و هر کسی ممکن است نظر خود را داشته باشد. اما از نظر من، انتخاب بهترین منوی استارت وابسته به نیازها و ترجیحهای شخصی هر کاربر است. از شما خواهش میکنم که نظرات و پیشنهادات خود را در مورد بهترین منوی استارت ویندوز به اشتراک بگذارید تا این مبحث را با دیگر کاربران به اشتراک بگذاریم.